De Nuit de la danse (Nacht van de dans) breidt een vervolg op het festival 'Tout Mons Danse' (Heel Bergen danst) en slaagt erin om via hedendaagse projecten met internationale uitstraling lokale talenten en initiatieven te mobiliseren. Van donderdag 7 t.e.m. zondag 10 oktober bezorgt de Nuit de la danse deze uitgebreide efemere dansgemeenschap een gemeenschappelijk moment.

De eclectische en vrolijke programmatie van de Nuit de la dans vertrekt van drie elementen:
 
  • Eerst en vooral participatieve projecten, naar het beeld van de collectieve 'slow move'-creatie Adagio per un nuovo Millennio, de choreografievoorstelling Breaking The Backboard, ontwikkeld op de 'groove' van een professioneel vrouwenbasketteam, en ook een explosieve show onder regie van Gilles Monnart, die op het binnenplein van de Carré des Arts een honderdtal dansers samenbrengt uit compagnieën, verenigingen en dansscholen uit groot-Bergen.
 
  • Vervolgens projecten die ontstonden uit een samenwerking met kunstenaars uit de Franstalige Gemeenschap, zoals Juke-Box van Louise Vanneste of de muziek- en danscreatie 'Danser la terre'.
 
  • De Nuit de la danse brengt ook hulde aan hedendaagse creaties, bijvoorbeeld met Lamenta, een choreografie door Rosalba Torres Guerrero en Koen Augustijnen, of de compagnie DYPTIK, die met de 360° choreografische ervaring Mirage het binnenplein van het Maison Folie in vuur en vlam zet.