De Reuzen verschenen in 1989 op het toneel. De eersten waren Lalie Lariguette en Batisse Lariflart. Dit traditionele koppel, dat voortkomt uit de traditie van de aloude marionetten uit Mons van Bétième, ontworpen door Auguste Dubuisson en vervolgens veranderd door Arthur Lossignol, werd allengs groter om ten slotte Trinette en Biloute te kunnen worden. Deze vier Reuzen verlevendigen nu de Ducasse van Messines. Zij worden gedragen, dansen op zaterdag bij de openingsoptocht, en stappen op zondag langs de bloemenmarkt.

De traditie schrijft voor dat Batisse Lalie een schaal met azalea‘s aanbiedt en dat ze iets typisch kopen, zoals een kooitje voor hem, een speeldoos voor Biloute en een boeket narcissen (aïttes) voor Trinette.

Biloute, de „Kleine Reus“ en zoon van Batisse en Lalie is geboren in 1994. Als een echte kwajongen uit Mons, haalt hij graag grappen uit en geeft kusjes aan de kinderen. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag in 2004 werden een paar „maten“ uit Neufvilles uitgenodigd om op zaterdagavond mee te lopen in de openingsoptocht.

Maar de Reuzen van de Ducasse van Messines doen ook mee aan andere festiviteiten in België en in het buitenland. Inmiddels zijn zij een vorm van uitwisseling geworden met andere steden die ook reuzen hebben, die hun stad vertegenwoordigen bij de Ducasse. Onze lokale Reuzen zijn ook een symbool voor de wijk van Messines en de stad Mons in het buitenland. Zo hebben ze bijvoorbeeld meegedaan aan de feesten rondom de 400ste verjaardag van de stichting van Québec in 2008. Overigens heeft Manneken Pis een kostuum van de Reus Biloute.