De beklimming met de Car d'Or is een hoogtepunt van de Ducasse van Mons en het eindpunt van de processie met de schrijn van de Heilige Waltrudis. Om 12 uur verzamelt er zich een mensenzee een de voet van de stiftskerk om de praalwagen de helling van Sint-Waltrudis (Rampe Sainte-Waudru) op te helpen. 
 

Brandende ijver

De emotie bereikt een hoogtepunt wanneer de Car d'Or onder aan de helling van Sint-Waltrudis aankomt. Het is middag. De ‘Remparts’ zijn sympathieke ordehandhavers die de massa in toom houden en typische liedjes van Mons en de streek rondom de stad zingen. Er heerst een feeststemming. De inwoners van Mons volgen mee aan ramen, op daklijsten ... Ze applaudisseren voor de stoet en Sint-Joris die de Car d'Or voorafgaat. Iedereen wil meegenieten van het evenement. De scene wordt uitgezonden op televisie. Overal in de streek van Mons wil men zien hoe de schrijn tot bij de stiftskerk geraakt.

 

 

Alle samen

De Car d'Or moet de helling van Sint-Waltrudis tot aan het religieuze gebouw in één keer opgaan. Als dat niet gebeurt, dreigt er het komende jaar onheil voor de stad. De inwoners van Mons nemen deze taak dan ook ter harte! Ze hebben geen schrik van de twee ton wegende Car d'Or. Met verenigde krachten duwen ze als één man om het span in één keer de helling op te krijgen. De inwoners hangen uit de ramen en moedigen hen met handgeklap en gestamp aan. 30 seconden lang zijn alle ogen op de praalwagen gericht. De inwoners van Mons hebben nog nooit tekortgeschoten voor deze taak. Telkens is de Car d'Or zonder onderbreking de helling opgegaan. 
 
 

Een laatste groet aan Sint-Waltrudis

Boven aan de helling weerklinken juichkreten. De inwoners van Mons hebben als één hun missie volbracht. Ze geven volop uiting aan hun liefde voor de Heilige Waltrudis als stichtster van de stad. De stad kan weer een jaar lang op beide oren slapen. De relieken van Sint-Waltrudis zijn amper terug in de stiftskerk wanneer Sint-Joris zich voorbereidt om het op te nemen tegen de draak. Vergezeld door de personages van de Lumeçon gaat hij via de rue des Clercs naar de Grand Place. Het zogenaamde ‘Lumeçon’-gevecht zal weldra beginnen.