In de nacht van vrijdag 6 oktober openen de musea en tentoonstellingsruimten van de stad hun deuren om je een nieuwe en unieke danservaring te bieden.

Een nacht om te shaken, te dromen en ontroerd te zijn.

Unieke armband te koop bij visitMons: € 4 in voorverkoop / € 6 op de dag zelf.ANCIENS ABATTOIRS
INFINITY

 

INFINITY

– een choreografie van José Besprovany

GRANDE HALLE

Totale duur: 40 minuten
Tijdstippen: 19.30 uur, 20.30 uur, 21.30 uur, 22.30 uur

INFINITY is een innovatieve en virtuoze circusact voor drie circusartiesten van hoog niveau die aan een door de choreograaf ontworpen toestel van 4 meter werken en nieuwe mogelijkheden openen in de wereld van circus en dans.

ENGLOBADO

PAR ALONSO GONZALEZ BARRRIA

Un jeune homme , enfermé dans une sorte d’aquarium géant, a décidé de fêter son anniversaire… seul. Avec pour complices quelques balles de jonglante et ballons baudruche, ce moment de solitude se transforme en ballet virevoltant et poétique. 

Durée 15 minutes. 
LE GOÛT DU DRAME

– een choreografie van Léa Dubois

GRANDE HALLE

Totale duur: 40 minuten
Tijdstippen: 19.30 uur, 20.30 uur, 21.30 uur, 22.30 uur

DANS/GYMNASIEKSOLO

Op een podium waar alles aanpasbaar is, van kostuum tot decor en muziek, is een personage dat het midden houdt tussen danser en turner vastbesloten alles te geven. Een vrolijk spektakel, op muziek van het Belgische duo Juicy. Mis dit niet!


Choreograaf en performer: Léa Dubois / Gedelegeerde productie: De Hallen van SchaarbeekFRIGO
VOUS DANSEZ ?

 – cie Marinette Dozeville.

GRANDE HALLE

19 uur voor het bal - Duur 1.30 uur
20.30 uur voor de dansvloer.

 

Een bal voor kinderen vanaf 6 jaar

Vous dansez ? Dans jij? Op dit bal zul jij schitteren! Ontpop je tot een echte ster, op het kruispunt van dansles en fuif, in een feestelijke sfeer op funk/discomuziek.


Choreograaf en performer: Marinette Dozeville / Muziek/djing: Clotilde Jeansen of Thomas Parisot / Productie: Yapluka / Cie Marinette Dozeville

SALLE ST GEORGES

Voorstelling door Manu Di Martino – cie Okus 
In dialoog met de werken van Jaume Plensa

Duur: 20 minuten
Tijdstippen: 20 uur, 21 uur, 22 uur, 23 uur

MAPPING / DANS

Voor de Museumnacht houdt het gezelschap Okus een performance met video, dans en licht, in dialoog met de werken van de kunstenaar Jaume Plensa in de Salle St Georges.

COLLÉGIALE SAINTE-WAUDRU
VERTIGES

UILHEM CHATIR

Tijdstippen: 19.30 uur, 20.30 uur, 21.30 uur, 22.30 uur
Duur: 20 minuten

Op een dag krijgt Guilhem op straat een telefoontje. Er is een dierbare gestorven. Hij stort in. Letterlijk, van de schok. Deze tragedie is het uitgangspunt voor een choreografisch tafereel dat zowel lichtheid als zwaarte laat zien in de gevoelige virtuositeit van hun Vertiges (duizelingen).

MUMONS | BIBLIOTHÈQUE
FRAMING

PERFORMANCE DOOR JULIEN CARLIER (IN SITU)

Tijdstippen: 19.30 uur, 20.30 uur, 21.30 uur, 22.30 uur
Duur: 20 minuten

Framing is een choreografische performance geïnspireerd op fotografie en cadragetechnieken. Dichtbij of ver weg, apart of verstrengeld: de dansers brengen de lege ruimtes van het decor tot leven.

Choreograaf : Julien Carlier | Dansers : Mathilde Lin , Jules Rozenwajn | Musique : Simon Carlier


 

Kunstbibliotheek
Cafetaria van het Mons Memorial Museum (MMM)
Mundaneum

Elk uur vanaf 19.00 uur
Duur: 45 minuten

 

Dans gaat in dialoog met musea in een rijke mix van stijlen en generaties. Een uitzonderlijk uitstalraam van de vakkennis van vier dansscholen uit de regio, die de musea in het centrum van de stad inpalmen.

Voorstellingen van de dansscholen van Bergen 'Attitude dansstudio', 'Dance center', 'Arts2 Danse' en 'Académie de Mons'.

 

PLUS:
IN HET MONS MEMORIAL MUSEUM

In de tijdelijke tentoonstellingsruimte
In het kader van de tentoonstelling 'Wool and Water – La Laine et l'eau' van Didier Mahieu
19 > 00 uur

De bedoeling? In stilte heupwiegen. Eén hoofdtelefoon, twee sferen. Jij kiest op welke muziek je wilt dansen!

 

JARDIN DU MAYEUR

Door het Théâtre du N-ombr'île, gespecialiseerd in schimmenspel waarin expressionistische esthetiek en absurde, surrealistische humor samenkomen. Een creatie van Anne Peeters en Antoinette Clette. Poppenspelers: Anne Peeters, Antoinette Clette en Marine Chotteau

Om 20.15 uur, 21.30 uur en 22.45 uur

's Nachts, wanneer de schaduwen verschijnen, verandert de Jardin du Mayeur in een jungle. Overal duiken wilde en exotische dieren, monsters uit de diepten van de oceaan en dinosaurussen op. Ook de draak is nooit ver weg ...

 

IN HET MUSEUM

Door de Compagnie des Lutins et kamichibai.

Voor de allerkleinsten: van 19 tot 20.30 uur
Vanaf 4 jaar: van 20 tot 22 uur
Onze vertellers entertainen groepen tieners en volwassenen van 20 tot 23.30 uur.

Een beetje magie en zachtheid in het Musée du Doudou. Onze vertellers verwonderen niet alleen peuters en oudere kinderen, maar ook tieners en volwassenen. Leeftijd doet er echt niet toe!

 

Door het artistiek centrum voor opleiding, creatie en bevordering van dans en podiumkunsten Arabesque in Colfontaine

Van 19 > 23 uur - Doorlopend

 

IN HET BELFORT

Het Belfort komt tot leven onder de lichte voeten van personages uit zijn verleden. Als tijdreizigers vertellen ze met gebaren de intieme verhalen van deze oude stenen reus.

 

IN HET PARK

Zet je schrap voor een beweeglijke, zinnenprikkelende reis, in intieme dialoog met de

tentoonstelling La Beauté Sauvera le Monde van de beroemde fotograaf Thierry Suzan. Boogschieten of speerwerpen, pottenbakken, mandenvlechten of vuurstenen maken ...

SILEX'S installeert zich in de schaduw van het Belfort, tot groot plezier van jong en oud!
 

ARABESQUE

La Fondation Losseau, Secteur Littérature - Hainaut Culture van de Provincie Henegouwen en Danses et Cie brengen 'Arabesques'.

Bezoeken: 19.30 u, 20.30 u, 21.30 u, 22.30 u, 23.30 u 
Doorlopende performances

De nocturne van dit pareltje van de art nouveau heeft een doorlopend programma van activiteiten, waaronder hedendaagse dansvoorstellingen geïnspireerd op het werk van Loïe Fuller, een inleiding tot dansen van het begin van de eeuw en zelfs een activiteitenboekje voor de jongste bezoekers.

 

 

THÉÂTRE ROYAL – PÉRISTYLE

5 X MONS
Door het gezelschap TRANSITSCAPE

19H > 23H 

PARTICIPATIEF PROJECT

Doe je aan dans, sport of een andere fysieke activiteit? Het gezelschap Transitscape nodigt je uit jouw manier van bewegen te laten vastleggen in een fotohokje. De vele portretten van bewegende lichamen vormen de basis voor een creatie die in 2024 wordt gepresenteerd.

 
THEATER LE MANÈGE

ABSURDE
Creatie van Compagnie Anton Lachky

Woensdag 04.10: 20 uur
Donderdag 05.10: 13.30 uur
Vrijdag 06.10: 20 uur
Prijs: € 15/12/9

Acht dansers bewandelen de hartstochtelijke paden van het absurde en het surrealistische. De lichamen verstrengelen zich, splitsen zich in twee en vermenigvuldigen zich in een furieuze en heftige energie. De gloednieuwe creatie van Anton Lachky komt voor haar wereldpremière naar Bergen!

 

ARSONIC

POETA FLAMENCO 
Esteban Murillo Trio 

Zaterdag 07.10 om 20 uur

Esteban Murillo huldigt flamenco en poëzie in een allesomvattende voorstelling die subtiliteit, authenticiteit en moderniteit samenbrengt. Hij wordt begeleid door de uitmuntende gitarist Dani Barba Moreno en de hypnotiserende danser Federico Ordoñez.

In het kader van het muziekfestival van Henegouwen

HIGHLIGHT: BECRAFT: TREMPLIN 2023

GALERIE BECRAFT – Étable des Anciens Abattoirs
06.10.2023 · 19.00 - 01.00 uur


De 'Prix Tremplin' is een jaarlijkse wedstrijd voor ontwerpers die in 2023 zijn afgestudeerd aan een kunstschool in Wallonië of Brussel. Hij wordt uitgereikt door BeCraft, een vereniging die hedendaagse toegepaste kunst in Franstalig België promoot. Deze 18de editie wordt gevierd in samenwerking met Fondation Mons 2025, die de 'Prix Fondation Mons 2025' zal uitreiken. Het publiek (jij dus!) mag een stem uitbrengen. De winnaar krijgt een tentoonstelling in een etalage in het centrum van Bergen en een artistieke vergoeding op basis van de schaal van de Fédération des Arts Plastiques.

Kom naar de tentoonstelling en stem op je favoriete kunstenaar!