Anto-Carte. De terre et de ciel
Vanaf 19/03 tot 21/08/2022
BAM, rue neuve, 8 - 7000 Mons
Van Dinsdag tot Zondag van 10u tot 18u


De tentoonstelling Anto-Carte. Hemel en aarde laat u kennismaken met een virtuoos van het penseel, wiens werk een fascinerende band tussen de eeuwen weeft. De vakkennis van de grote meesters van de schilderkunst komt tot uiting in schilderijen die in de eerste helft van de 20e eeuw geschilderd zijn door deze Bergense kunstenaar met internationale uitstraling.

80 werken uit openbare en privécollecties tonen de schilderkunst van Anto-Carte die het streven naar het heilige centraal stelt. Zo hernemen de grootste schilderijen van de kunstenaar de klassieke thema's van de christelijke iconografie en eren ze tegelijkertijd de grandeur van de boerenwereld.

Na twee grote retrospectieven in 1945 en 1995 focust het BAM op het heilige met een meer bezinnende tentoonstelling. Het is een uitnodiging om de dingen los te laten en u volledig onder te dompelen in deze spirituele wereld.

De tentoonstelling gaat verder langs een reis in dezelfde thema’s, ditmaal geïllustreerd door een selectie van belangrijke werken of herontdekkingen uit de gemeentecollecties. Er ontstaat een dialoog tussen de werken voor een dubbele interpretatie van hetzelfde thema.

Anto-Carte (1886-1954)

Als kunstenaar uit Bergen, die zowel schilder, lithograaf en illustrator was, werd hij over de hele wereld bekend dankzij tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Spanje en Italië waar hij onder andere meerdere malen deelnam aan de Biënnale van Venetië.
Samen met Louis Buisseret en Léon Eeckman werkte hij, in 1928, aan de oprichting van de groep Nervia, een collectief dat jonge Waalse kunstenaars promoot.

Kortverhaal van Caroline Lamarche

Bijzonder geraakt door het werk van Anto-Carte, heeft de Belgische schrijfster Caroline Lamarche een prachtig kort verhaal geschreven, zowel krachtig als vol poëzie, getiteld "Tombe neige". Om deze tekst bjj het publiek bekend te maken, is er een zeer speciale uitgave, geïllustreerd door de jonge kunstenaar Emelyne Duval, verkrijgbaar aan het onthaal van het BAM.

Openingsuren:

Dinsdag > zondag / 10u > 18u

Prijzen: € 9 standaardprijs / € 6 voordeelprijs

Tickets reserveren en kopen kan via www.visitmons.be of op + 32 65 33 55 80.

Bezoeken

Vrije bezoeken voor groepen

Reserveren van maandag tot vrijdag van 9u30 tot 17u30 op +32 65 40 53 46 of per e-mail op groupes@ville.mons.be

Rondleidingen voor groepen

Reserveren op +32 65 40 53 46 of per e-mail op groupes@ville.mons.be

Duur: 1u30 / € 65 op week- en zaterdagen / € 80 op zon- en feestdagen.

Schoolbezoeken met de educatieve afdeling, na voorafgaande reservering bij het Dynamusée: +32 65 40 53 38

Bezoek aan de tentoonstelling + creatieve workshop: voormiddag of volledige dag / € 5 per kind.


==> Boek uw ticket op onze website