Zie foto's (3)
3d_sgiambrone_c_dr.jpg

Festival VIA

Mons 2015 ,  Festival ,  De must van Mons 2015 ,  Theater in Mons
 • Al meer dan 20 jaar doorbreekt het internationale VIA-festival in Mons en Maubeuge artistieke en geografische grenzen.

  Een unieke plek in Europa, waar levende kunsten en nieuwe technologieën elkaar kruisen. Een ontmoetingsplaats voor internationale artiesten, professionals en een grensoverschrijdend publiek.
  In 2015 staat het festival in het teken van de Nieuwe Film… De 7e kunst sluipt overal binnen, in alle genres en alle vormen. Als inspiratiebron, nieuw projectievlak en...
  Al meer dan 20 jaar doorbreekt het internationale VIA-festival in Mons en Maubeuge artistieke en geografische grenzen.

  Een unieke plek in Europa, waar levende kunsten en nieuwe technologieën elkaar kruisen. Een ontmoetingsplaats voor internationale artiesten, professionals en een grensoverschrijdend publiek.
  In 2015 staat het festival in het teken van de Nieuwe Film… De 7e kunst sluipt overal binnen, in alle genres en alle vormen. Als inspiratiebron, nieuw projectievlak en interdisciplinaire vorm opent het nieuwe dimensies die scheppers van podiumkunst steeds vaker in hun creatieve proces opnemen.


  Met die trend in gedachten biedt de editie 2015 van VIA twee keer zoveel voorstellingen als gewoonlijk, waaronder Children of Nowhere, het tweede deel van Ghost Road, de theatrale roadmovie van Fabrice Murgia, en de nieuwe productie van Sophie Perez; de gedanste thriller van Michèle Noiret en een uitzonderlijke tentoonstelling over Michel Gondry. En dan hadden we het nog niet over de slam/mapping-creatie van Jean-Michel Van den Eeyden over de Waalse identiteit, een buitengewoon bioscoopbezoek voor het hele gezin.
  Naar aanleiding van de Europese Culturele Hoofdstad gaat het Festival ook nieuwe uitdagingen aan. Het Café Europa van Mons 2015 onderzoekt de manieren waarop ideeën worden overgebracht, gedeeld en geleerd, en combineert menselijke en virtuele uitwisseling. Gevestigd in het hart van een vernieuwd en uitgebreid Mundaneum, opent zich een echte ervaring van pure verbondenheid naar aanleiding van het Via-festival.

  We verwijzen ook graag naar de twee digitale en interactieve voorstellingen van het gezelschap Tépéo – Bleu en Babayaga – die op het programma staan van een gezinsweekend in het Maison Folie.
  Ook Metro Europa zal in de maand maart de deuren openen. Een taxi nemen naar het einde van de wereld of een zonsondergang bijwonen in Japan zonder Mons te verlaten: ziedaar het soort originele projecten die u terugvindt op deze 19 tentoonstellingen van digitale kunst langs 3 virtuele metrolijnen. Ze nodigen u uit voor ervaringen in augmented reality, uitwisselingen op afstand of interacties met verbonden kunstwerken. Voorstellingen, tentoonstellingen, theater, dans, participatie, digitaal, workshops, film en een jong publiek… Ontdek het VIA-festival 2.0!