La maison de Van Gogh à Cuesmes


Vincent Van Gogh heeft er van augustus 1879 tot oktober 1880 geleefd. In het huis kunnen bezoekers kennismaken met replica’s van verschillende werken, exacte kopieën van originele brieven van de artiest en een kamer met meubels in de stijl van het tijdperk, aangevuld met audiovisuele informatie in verschillende talen.
 
www.maisonvangogh.mons.be
 

La maison de Van Gogh et la mine de Marcasse à Wasmes


Het is hier dat Vincent zes maanden lang de kost verdiende als prediker. Het huis stelt schilderijen, allerlei voorwerpen en brieven tentoon die hij vanuit Wasmes naar zijn broer Theo verstuurde. De mijn van Marcasse, die van Gogh afdaalde tot een diepte van 700 meter, bevindt zich op slechts enkele kilometers van het huis. Die unieke mijn kan op aanvraag bezocht worden.


www.visitmons.be 
 

Excursion en autocar retraçant le parcours de Vincent van Gogh


De deelnemers aan die drie uur durende excursie horen heel wat interessante weetjes over het leven en de jonge jaren van de beroemde artiest in de Borinage. Tijdens de excursie wordt er ook een bezoek gebracht aan de huizen van Van Gogh.

 
www.visitmons.be
 

De Artotheek

De Artotheek verzamelt collecties van twaalf stadsmusea. De kapel van het oude Ursulinenklooster werd verbouwd en herbergt ongeveer 50 000 kunstwerken, waarvan het merendeel virtueel bekeken kan worden, inclusief De Spitters, een originele tekening van Van Gogh.

 
www.artotheque.mons.be