En als we nu eens vrede aandurfden? Het pacifisme in België van gisteren tot vandaag

Tentoonstelling in Mons
 • We herdenken regelmatig de Belgen die hun bloed hebben vergoten tijdens de oorlog, maar wie herinnert zich degenen die hebben gevochten voor de vrede? Wie weet nog dat België vier Nobelprijzen voor de vrede heeft (onder wie Henri La Fontaine)? Dat Belgische pacifisten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van internationale instellingen ter voorkoming van conflicten? Dat, in de vroege jaren 1980, honderdduizenden mensen betoogden tegen de kernraketten? Dat vele oorlogen (Korea, Vietnam, Irak...)

  burgermobilisaties veroorzaakten? De 300 documenten samen (posters, foto's, foto's...), waaronder een groot aantal zeldzame originelen, belichten het werk van degenen die vrede aandurfden en verdedigden wat vaak als een irreële hoop wordt beschouwd. Van de 19e eeuw tot vandaag zijn er velen die vinden dat wachten op de vrede niet voldoende is. Zij stellen oplossingen voor, concrete of utopische, om erin te slagen (door de invoering van internationaal recht, onderwijs en cultuur, toenadering tussen volkeren, opheffing van ongelijkheden). Voor anderen kan vrede slechts worden bereikt door geweld uit te bannen, dat per definitie synoniem is met oorlog. Het is de afzonderlijk gemaakte keuze door gewetensbezwaarden en "absolute" pacifisten die niet-geweld tot een strijdmiddel maakt. IJveren voor de vrede, is ook de oorlog en zijn uitvloeisels aan de kaak stellen: het leger, de wapenwedloop, maar ook het politieke of economische imperialisme dat aan de oorsprong ligt van vele conflicten. Nu dat België deelneemt aan militaire operaties in het buitenland is deze tentoonstelling zeer actueel. Ze wijst op het blijvende karakter van de door de pacifistische bewegingen sinds de 19e eeuw besproken kwesties, stelt de notie van vrede zelf in vraag en tracht een kritische reflectie uit te lokken over de verschillende toepassingen en terugvorderingen die ze heeft ondergaan. Gedurende de hele tentoonstelling worden er activiteiten (seminaries, conferenties, debatten, theatershows) georganiseerd rond het thema van de vrede.
 • Kwaliteitsaanduiding
 • Tarieven
 • Volwassene
  van 4 € tot 6 €
Beoordeling toevoegen

Schrijf uw beoordeling over En Als We Nu Eens Vrede Aandurfden? Het Pacifisme In België Van Gisteren Tot Vandaag :

 • Verschrikkelijk
 • Slecht
 • Gemiddelde
 • Goed
 • Uitstekend
Er zijn nog geen reacties op En Als We Nu Eens Vrede Aandurfden? Het Pacifisme In België Van Gisteren Tot Vandaag, schrijf als eerste een verlaten !