In het PASS wordt wetenschap niet uitgelegd maar beleefd. Het is meer dan een museum, want dit wetenschappelijke avonturenpark biedt bezoekers de mogelijkheid om de collecties te ontdekken aan de hand van unieke ervaringen.

Een belevingsmuseum

Een loopwedstrijd houden met Usain Bolt of een jachtluipaard, het opnemen tegen een professionele basketter, commentaar leveren bij een directe uitzending van een voetbalmatch om inzicht te krijgen in de sleutelelementen van sportprestaties en te ontdekken door welke wetenschappen ze ondersteund worden. Dat is wat het PASS te Frameries beoogt. Bezoekers van elke leeftijd beleven hier originele ervaringen. Hier geldt het idee dat wetenschap saai is niet langer. In het PASS wordt elke gelegenheid aangegrepen om op een leuke manier bij te leren en na te denken over de wereld rondom ons. 
 

Een referentie op vlak van wetenschap

Het menselijk lichaam, genetica, water, energie, materialen, sport, uitvindingen, de vijf zintuigen ... Het PASS brengt een tiental tentoonstellingen met talrijke ervaringen en is momenteel het grootste wetenschapsmuseum in België. De bezoeker gaat hier op 10.000 vierkante meter over van de ene naar de andere wereld en doet merkwaardige ontdekkingen. Zo wordt duidelijk waarom de Japanse TGV ‘Schinkansen’ geïnspireerd is op de bek van een ijsvogel om geen snelheid te verliezen aan de ingang van tunnels of wordt er uitgelegd aan de hand van een MRI of radiografie hoe de weefsels en botten van het menselijke lichaam functioneren. Het museum is bijzonder geschikt voor een jong publiek en beschikt over een avonturenparcours met touwbruggen, lichteffecten, glijbanen en klimrekken die het bezoek speels en interactief maken. Er worden ook verschillende workshops aangeboden langs het parcours.
 

Een locatie met een geschiedenis

Het PASS heeft een bijzondere geschiedenis en een speciale omgeving. Het park is gevestigd op de site van een voormalige steenkoolmijn en werd gedeeltelijk gerenoveerd door Jean Nouvel. Het vormt dus een ideaal vertrekpunt om de mijnbouwgeschiedenis van de streek te ontdekken. Op de Verhalenzolder maken bezoekers kennis met het dagelijkse leven van vrouwen en mannen in de Borinage. Immigratie, werken in een mijnschacht, mijngasontploffingen, vrijetijdsbestedingen ... Het museum baseert zich op het verleden om uitleg te geven over het heden en een blik te werpen op de toekomst. Het park van 28 hectare is perfect voor ontdekkingen in openlucht. Een vijverobservatorium, het kabelrad en zelfs een weerstation ... overal zijn er mogelijkheden om op een ongewone wijze de natuur te beleven. De kers op de taart: de beklimming van een terril om het ecosysteem van dit buitengewone natuurlijke erfgoed te verkennen.