Als je van nature nieuwsgierig bent zoals ik, sta je ongetwijfeld te trappelen van ongeduld om een kijkje te nemen aan de binnenkant van ons belfort! Kijklustigen hebben er 30 jaar voor moeten wachten ... Na 30 jaar restauratiewerkzaamheden is het belfort eindelijk klaar om zijn geheimen prijs te geven. Ik ben erin geslaagd om een ontmoeting te regelen met Manuela Valentino, conservatrice van de Unesco-monumenten van Mons. Manuela was zo goed om een tip van de sluier op te lichten en te vertellen wat de bezoekers de komende lente kunnen ontdekken binnen in het belfort.
 

Een referentie


 

Ik heb al de belforten van Arras, Douai en Doornik beklommen, maar volgens mij zal de toren van Mons de nodige afgunst opwekken! Er zijn twee ingangen: langs het Parc du Beffroi voor individuele bezoekers of langs de rue des Gades voor groepen en personen met beperkte mobiliteit.
Achter de toegangspoort is er een lift die je meeneemt op een reis doorheen de tijd op ontdekking van het belfort en de streek rond Mons. Klaar voor vertrek? De deuren gaan dicht en we stijgen zachtjes tot 2/3 van de toren. De lift heeft glas aan 3 zijden zodat het volume en de structuur van het gebouw zichtbaar zijn. Het bestaat uit duizenden rode en blauwe bakstenen.
 

Verhalen en gezichtspunten
 

Op twee derden van de totale hoogte geniet je van een adembenemend panorama. De Grand-Place, de stiftskerk, misschien wel jouw huis ... het is een prachtig schouwspel. Door de vier openingen zie je de kolenmijnen en de streek rond Mons. Hierboven begrijp je waarom dit gebouw gebruikt werd als uitkijkpost. Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond er iemand op post om de inwoners van Mons te waarschuwen voor gevaar.

Eén verdieping lager maak je kennis met de geschiedenis van het belfort. Waarom werd het juist op deze plaats gebouwd, de barokke architectuur (dit is het enige barokke belfort van België), de klassering van de Unesco samen met andere bezienswaardigheden, zijn rol tijdens de oorlogen, de tegenslagen ... Aan de hand van 7 onderwerpen maak je kennis met de toren die als sinds oudsher uitkijkt over de stad! De geschiedenis van het belfort wordt opgefleurd door anekdotes en het gebruik van nieuwe technologieën. Naast de gebruikelijke borden zijn er twee interactieve tafels die het verhaal op een makkelijk verteerbare wijze brengen. Bovendien zijn ze verbonden met de kamer van de beiaardier. Wanneer hij plaatsneemt achter zijn instrument, kan je live meegenieten van het concert!
 

Een eerste getuige
 

Nadat we meer geleerd hebben over de geschiedenis, klimmen we weer een stukje hoger - welgeteld zes meter tot aan het klokkenspel. Hier kan je door de vier wijzerplaten op glas zien hoe het mechanisme van de klok functioneert. Het gebint aan het plafond heeft zijn luister van weleer teruggekregen en enkele klokken van de 12de eeuw herinneren eraan hoe belangrijk het klokkenspel vroeger was voor de stad.

Als je kiest voor een bezoek met gids, kan je tot aan de tamboer gaan, waar je een indrukwekkend zicht hebt over de stad. Wie het bij een gewoon bezoek houdt, ontdekt in een lager gelegen zaal prachtige beelden van de stad aan de hand van projecties. Verschillende voorwerpen in een vitrinekast maken duidelijk hoe gehecht de inwoners van Mons zijn aan het belfort. Het vormt een wezenlijk deel van het dagelijkse leven van de stad. Al vier eeuwen lang leeft de stad op zijn ritme en dient de toren als referentiepunt. Je zou kunnen stellen dat het belfort over ons waakt. Dit bezoek met audiogids doet ons beseffen wat een geluk we hebben om dankzij dergelijke gebouwen meer te kunnen leren over onze geschiedenis en het leven van onze voorouders. Dit verticale museum is uniek. Het is een wereld apart die ons echter ook aanzet tot nadenken. Leve de lente!
 


 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.