Zich bewust van het obstakel dat haar vrouwelijke identiteiteen rem zou vormen voor haar emancipatie en vaststellend dat de openbare en intellectuele ruimte werd gedomineerd door mannen, heeft Niki de Saint Phalle getracht om hun gelijke te worden door het systeem uit te dagen en zich die (mannelijke) sfeer eigen te maken.

Ze heeft dan ook een ​​ongeremde en bevrijde artistieke benadering ontwikkeld die niet onderworpen is aan galerijen en musea. Ze hield zich vooral bezig met schilderkunst en beeldhouwkunst maar ook met performances. Ze creëerde kunstwerken voor een publiek om het aan te sporen tot actieve deelname, met veel weerklank in de media. De tentoonstelling geeft een overzicht van haar kunst en de verschillende transformaties van haar werk in termen van stijl en materiaal. Verder belicht ze de dingen die haar voortdurend bezighielden, zoals sociopolitieke onderwerpen, woede, geweld, mythologie, sprookjes en vrouwelijkheid. Het veelzijdige karakter van haar werk heeft het mogelijk gemaakt een echt platform te creëren om haar werk met een groot publiek te delen in een milieu dat tot dan toe door mannen werd gedomineerd.

Deze tentoonstelling toont hoe haar onbegrensde verbeeldingskracht en haar unieke kijk op de wereld Niki de Saint Phalle internationale erkenning hebben gegeven en haar tot zo‘n belangrijke vrouwelijke kunstenaar van de 20e eeuw hebben gemaakt. Het is de eerste omvangrijke tentoonstelling gewijd aan het werk van Niki de Saint Phalle in België.

 
Ontdek de praktische info!