Sinds haar oprichting in 1984, op initiatief van de heer Elio Di Rupo, blijft het Internationaal Festival van de Liefdesfilm in Mons trouw aan een bepaalde opvatting over films. Het festival richt zich op originele, gewaagde en geëngageerde films uit alle continenten.

Hoewel het aanvankelijk draaide om het thema „De Liefde“ en liefdesgevoelens, heeft het Festival zich gaandeweg ontwikkeld in een nieuwe richting met een hoofdrol voor films, die een oorspronkelijke kijk op de wereld laten zien, op de Noord-Zuid verhoudingen en op menselijke relaties.

Het Festival toont een honderdtal korte en lange films, waarvan de meeste Europese producties  zijn of afkomstig uit ontwikkelingslanden, de programmering streeft naar variëteit, tussen populaire films en producties die de waardering van een groot publiek combineren met een cinema van hoge kwaliteit.

De structuur van de programmering van het FIFA is als volgt:

  • nationale voor-premières,
  • competities met lange films,
  • gemeenschappelijke zittingen,
  • toespraken,
  • persoonlijke favorieten van bekende persoonlijkheden uit de 7e kunst,
  • een overzicht gewijd aan de Italiaanse film,
  • en een focus op de Belgische film.
Het eerste oogmerk van het Festival is altijd geweest de cinema voor iedereen toegankelijk te maken: het grote publiek en de cinefielen maar tevens de ouderen, de studenten,het verenigingsleven, scholieren in het kader van de bewustwordingsactiviteiten en visuele scholing en personen met een handicap voor wie aangepaste voorstellingen zijn georganiseerd. Met zijn regionale wortels trots in de Waalse grond, zijn Europese achtergrond en zijn onmiskenbaar internationale uitstraling, is het Internationale Festival van de Liefdesfilm van Mons een dynamische ontmoetingsplaats van allerlei publiek en een programmering van afwisselende films en activiteiten op het vlak van herkomst en thematiek.


Contact

ASBL Festival International du Film d'Amour de Mons

Rue Arthur Warocqué, 59
B 7100 La Louvière - Belgique
tél > +32 64 312 800
fax > +32 64 312 801

http://www.fifa-mons.be/fr/le-festival